Gott Nytt År!

fyrverkeri.jpg

Jag vill önska ett riktigt Gott Nytt År! Jag ser fram emot 2019 och vad det har att ge. Hoppas vi ses!

Bokbussen i Lidköping

bokbuss_lidköping3.jpg

Precis innan jag skulle gå hem på föräldraledighet så fick jag uppdraget att designa utsidan av Lidköpings bokbuss. Ett väldigt roligt jobb! På bokmässan i september fick jag se bussen live för första gången då den stod utanför Svenska mässan och glänste.

Foto: Irene Ejdestig

Bäbislycka!

promenad.jpg

Det har varit lite stiltje här ett tag då jag har varit upptagen med en annan liten krabat. Nu är jag igång så smått igen och varvar föräldraledighet med Unik Fabrik-projekt. Vi hörs och ses!

På konferens om barns lek-och utemiljö

IMG_2394.jpg

Under två dagar har jag deltagit i konferensen Barns lek-och utemiljö, ordnad av Teknologiskt Institut i Stockholm. Väldigt bra sammansättning av talare som visade på flera intressanta infallsvinklar. Konferensen avslutades med en föreläsning och workshop som jag höll i. Vi pratade om barns delaktighet, varför vi ska bjuda in barnen och hur barnen kan göras delaktiga när vi skapar deras närmiljöer. Vi testade bl.a. en metod på en närliggande förskolegård och letade leksignaler i konferensrummet. Kul och inspirerande dagar!

PRIO 0till18

prio0till18_1.jpg
prio0till18_2.jpg
prio0till18_5.jpg
prio0till18_6.jpg
prio0till18_4.jpg
prio0till18_3.jpg

Barnkulturkonferensfestivalen PRIO 0till18 anordnades av Kultur i Väst den 6-8 september och presenterade ett digert program inom barnkultur och barns delaktighet. Målet med konferensen var "att ta rejäla kliv framåt mot ett kulturliv som är tillgängligt för alla barn och unga – på riktigt." Ett intressant program med många bra föreläsare, workshops och studiebesök. Konferensens rumsgestaltning stod Unik Fabrik för!

Seoul design week

I höstas blev jag och min vän och kollega Emma Österman inbjudna av vår gemensamma vän Hyojung Um till att hålla en workshop för barn under Seoul design week under temat Hej smart stad! Efter månader av planering via skype och mail träffades vi under tio intensiva och fantastiska dagar i Seoul. Workshopen hölls i det karaktäristiska DDP - Dongdaemun Design Plaza. Under två dagar bjöd vi in ca 150 barn till att vara stadsplanerare för en dag och tillsammans bygga en "smart" stad utifrån deras perspektiv. Det byggdes på både höjden och bredden och kreativiteten var på topp. Ekologiska bostadshus, höga hus där många får plats att bo, vindkraftverk, tak som samlar regnvatten eller skyddar dig mot solen, solenergi, flygande bussar, mobila vägar, sociala bostadskvarter, platser för lek och vila och gröna parker var några av idéerna. Vi avslutade dagen med en utställning där barnen stolt fick visa upp sin stad för sina föräldrar. 

God fortsättning!

God fortsättning på det nya året! Det blev en grön jul för södra Sverige i år, vilket inte är helt ovanligt. Lite pepparkaksbak och en julgran där hemma fick ändå julkänslan på plats. 2016 har varit ett väldigt spännande år för mig med många nya uppdrag, det tackar jag ödmjukast för. 2017 har redan satt igång och jag ser fram emot fortsättningen som följer!

Trollhättans Stadsbibliotek

Jag fick i uppdrag att rita ett träd till småbarnsavdelningen på Trollhättans Stadsbibliotek där jag skulle använda pelaren som stam. Det blev ett läseträd med belysning och gröna löv som hänger ner. Löven kan bytas ut efter årstidens färger eller till barnens egna teckningar.

Sagostextilen skapar ett krypin för läsning med det mäktiga vattenfallet som ingång för att knyta an till Trollhättans natur. Boktrågen kommer från BK Library.

Utställning på Borlänge Modern

vernissage_0.jpg

Nu är utställningen på Borlänge Modern avslutad. Många barn har varit delaktiga i både workshops och som besökare på konsthallen. Det har handlat om hur barnen vill att den nya staden ska se ut och vara. Detta har kommit till uttryck i textila gestaltningar, väggmålningar och tejpritande på golvet. Besökarna har fått ta del av barnens tankar från bl.a. Tjärnaskolans fritidshem som genom bilder och texter har berättat om hur de ser på sin stad. Jag vill tacka Borlänge Modern och alla barn för ett spännande samarbete!

Nu förnyas Stockholms Stadsbibliotek!

Jag är väldigt glad över att tillsammans med Nyréns Arkitektkontor och In Praise of Shadows Arkitektur ha blivit tilldelad inredningsuppdraget i samband med upprustningen och utvecklingen av Stockholms Stadsbibliotek. Att få möjligheten att utveckla framtidens barnbibliotek på barnens villkor känns verkligen stort och hedrande. Vi ser fram emot att tillsammans skapa denna inspirerande och välkomnande mötesplats.

Foto: Johan Bjärnström/Nyrens Arkitektkontor

Läs mer: http://bygg.stockholm.se/stadsbiblioteket
pressbilder: https://www.mynewsdesk.com/se/nyrens-arkitektkontor

Den nya staden

Städerna i Sverige förändras och nya människor möts. Hur samsas vi om staden och hur gör vi för att alla ska känna sig trygga och välkomna? Hur vill barnen att den nya staden ska se ut och vara? Vilka bor här och vad gör de?

Under workshops har barnen skapat bilder och berättelser om staden idag och om Den nya staden. Detta har mynnat ut i en utställning med textila gestaltningar som besökaren bjuds in att delta i, både genom att uppleva, fantisera vidare och skapa.

Röster och perspektiv från våra yngsta medborgare är en viktig utgångspunkt i formandet av nya platser och vårt framtida samhälle. Utställningen utgör ett exempel på barns delaktighet i designprocessen.

Utställningen är ett samarbete mellan Borlänge Modern, barngrupper från Tjärnaskolans fritidshem i Borlänge och barnkulturdesignern Annika Nilsson från designstudion Unik Fabrik i Göteborg.

Borlänge har fått en ny konsthall

Det har öppnat en ny konsthall i Borlänge med särskilt fokus på barn och unga och jag har haft turen att få träffa dem! Vi har ett intressant samarbete på gång som kommer mynna ut i en utställning. Mer info kommer snart!

Det närmar sig invigning...

Nu gör vi det sista på inredningen till Trollhättans Stadsbibliotek innan det är dags för invigning. Unik Fabrik står för formgivningen av sagohörna och lästräd. Bygg och montering av lästrädet står Karl-Oskar Ankarberg för.

Tack Biblioteksdagarna i Västerås 2016!

Tack Biblioteksdagarna i Västerås för bra dagar! Efter många spännande möten ser jag fram emot nya samarbeten och nya former och konstellationer av Sagans Skog för att skapa magi åt sagostunden och för att erbjuda en lugn och avslappnande plats i det offentliga rummet. Vi hörs!

Trollhättans Stadsbibliotek

Jag har fått äran att jobba med vissa delar av inredningen av Trollhättans Stadsbiblioteks småbarnsavdelning. Jättekul! Här visas en glimt av en prototyp på en trädkrona med sittyta under lövverket. Tanken är att löven ska kunna bytas ut mot barnens teckningar och tex skifta färg efter årstiderna. Invigning av Trollhättans nya Stadsbibliotek blir den 21 augusti. Välkomna!

REBUS-projekt, modellbygge i stor skala

Rebusprojektet fortsätter! I veckan har barnen byggt modeller ute i det gröna. Bilden föreställer ett slott med plingplong-klocka som plingar när man drar i grenen. Detta är bara en av alla idéer över vad barnen vill ha på sin gård. Nästa vecka fortsätter vi att bygga i mindre skala. Fortsättning följer...

Besök oss på Biblioteksdagarna i Västerås 11-12 maj

Den 11-12 maj hittar ni Unik Fabrik på Biblioteksdagarna i Västerås. Ta chansen att känna och klämma på Sagans Skog eller kom bara förbi och säg hej! Jag är väldigt nyfiken på alla bibliotek och dess möjligheter därute!    

Foto: Clive Tompsett.